Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen. Ze ontstaan door bijvoorbeeld een overbelasting, een trauma (ongeluk), maar ook door te weinig belasting (lange tijd in het gips), stress of een slechte voeding. Triggerpoints zorgen vaak voor pijnklachten op een andere plaats in het lichaam dan waar de verkramping zich bevindt. Daardoor kan het voorkomen dat de Triggerpointtherapeut een spier behandelt op een plek waart u geen pijn voelt.



Triggerpoints ontstaan vaak op plaatsen waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Het zenuwstelsel mag niet onderschat worden bij het ontstaan van Triggerpoints.

In dit plaatje is een spier te zien. Een spier bestaat uit verschillende vezels, te vergelijken met een elektriciteitskabel, die uit allemaal kleine triggerpointskabeltjes bestaat.



a is een spiervezel in een normale ruststand (niet uitgerekt en niet samengetrokken).

b is een knoop in een spiervezel in een toestand van continue maximale contractie (een soort minikrampje) die kenmerkend is voor een triggerpoint.

c is het deel van de spiervezel tussen de aanhechting van de spier en de spierknoop. Let op de grotere afstand tussen de dwarsstreepjes, wat aangeeft hoe de spiervezel wordt uitgerekt door de spanning binnen in de spierknoop. Deze overstrekte delen in de spiervezel veroorzaken het strakke en verkorte gevoel in een spier.

Onder normale omstandigheden trekken de spiervezels zich samen en ontspannen ze zich daarna om het bloed te laten circuleren. Als een triggerpoint in de spiervezel de contractie vasthoudt, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren het triggerpoint. Het reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen. Het komt helaas vaak voor dat de doorstroom van voedingsstoffen beperkt blijft, waardoor het triggerpoint in stand wordt gehouden Dit wordt o.a. veroorzaakt doordat de substantie die zorgt voor spierontspanning, niet bij het juiste punt kan komen. Daarnaast ontstaat er een overschot aan een andere stof (calcium), en deze stof zorgt juist voor spieraanspanning. De cliënt zit in een vicieuze cirkel.

Een triggerpointbehandeling helpt de vastgelopen spiervezels uit de zelfonderhoudende vicieuze cirkel te komen.

De triggerpoints kunnen in het hele lichaam voor veel klachten zorgen, bijvoorbeeld stijve spieren, allerlei soorten pijn, tintelingen, kramp, jeuk, krachtvermindering, rusteloze benen (restless legs), duizeligheid, hartritmestoornissen, wazig zicht, diarree, pijnlijke tanden.

Triggerpoints hebben een voorspelbaar uitstralingsgebied. Jeanet Travell en David Simons geven in hun standaardwerk ‘Myofascial Pain and Dysfunction' een uitgebreide beschrijving.

Voor meer informatie zie ook: www.triggerpointboek.nl